Žena bez střeva porodila druhé dítě

Ve Vinohradské nemocnici porodila minulý týden císařským řezem druhé dítě šestadvacetiletá Šárka z Plzně.

Patří mezi maximálně deset žen, které v Česku porodily poté, co prodělaly chirurgickou léčbu vředového zánětu tlustého střeva, a lékaři jim střevo odstranili.

"Je první pacientkou, která po tomto zákroku rodila dvakrát. Ve světě existuje jen několik případů opakovaného těhotenství při této diagnóze," říká primář chirurgického oddělení nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského Richard Sequens.

Ulcerózní kolitida neboli vředový zánět střev postihuje nejčastěji mladé lidi ve věku od 20 do 30 let.

Je to autoimunitní onemocnění, při němž si tělo vytváří protilátky proti buňkám střevní sliznice.

K operaci vedou akutní stavy, kdy hrozí proděravění střeva, a případy, kdy léky nezabírají, mají příliš velké vedlejší účinky nebo se vytvořil nádor.

Operace je rozložena do několika měsíců

Zánětem trpí stovky Čechů a chirurgická léčba se v České republice provádí od počátku 90. let.

Operace se až na výjimky provádí ve dvou či třech etapách v několikaměsíčních intervalech. Chirurg odstraní tlusté střevo, vytvoří z tenkého střeva vak, který převezme funkci konečníku, a operovanému ponechá svěrač.

Pacient může žít téměř normálním způsobem života. Mnoho pacientek se však obává, že nebudou moci otěhotnět a porodit, muži mají strach, že operace ublíží jejich potenci.

"Nemocní by měli vědět, že operace je možná a neznamená trvalý vývod bokem. Mohou žít normálním způsobem života. Ženy mohou otěhotnět a donosit dítě," říká Richard Sequens.

Dodal, že krásné zdravé miminko Andrejka, které vážilo 3100 gramů, je toho příkladem.

Šárka je jednou z pacientek chirurga Sequense, který se specializuje na onemocnění střev. Měla akutní formu nemoci a prodělala tři operace, první z nich v době, kdy jí ještě nebylo 20 let.

Před čtyřmi roky porodila první dítě. Sequens se osobně zúčastnil porodu pěti žen s ulcerózní kolitidou, které operoval. Jeho účast je pojistkou pro případ nenadále komplikace a zároveň mu umožňuje prověřit stav střev operovaných žen.

 

zdroj: ČTK, ZdravíWeb.cz