Dotazy pro MUDr. Michala Kouckého
15. 3. 2004
otázka
Dobry den pane doktore,nejdrive bych Vam rada jeste jednou podekovala za Vase trpelive odpovedi. Jsem v 30tt a pri porodu bych (pokud to bude mozne) rada darovala pupecnikovou krev. Vim, ze ten zakrok trva asi 3-5 minut, ale preci jenom by me...
odpověď
Dobrý den, správný dotaz. Je to samozřejmě zcela bez rizika, protože se krev z pupečníku odebírá v době, kdy je již mimčo odděleno a je ošetřováno dětskou sestřičkou, no a jedná se pouze a jenom o max. cca 150 ml krve ,která by jinak odtekla z...
15. 3. 2004
otázka
Dobrý den Našla jsem na kalhotkách takovou hnědavou skvrnu, jako by starší krev. Od té doby nic, neopakovalo se to, jinak bych samozřejmě spěchala k lékaři. Jsem ve 32. týdnu, pohyby mám a žádné bolesti. Může se jednat třeba jen o nějaké prasknutí...
odpověď
Dobrý den, tak jistě je to důležitý údaj, který mi ale bez dalších informací nemůžu uplně podat zevrubné sdělení Jestliže je placenta uložena " normálně" - není nízko nasedající, nemuselo by se opravdu o nic jednat, jak sama uvádíte,...
12. 3. 2004
otázka
Dobry den,pane doktore. Nejprve bych Vam chtela podekovat za odpovezeni me otazky a za vas citlivy pristup k nam, ktere Vam posilame nase dotazy: Rada bych se jeste bych na neco zeptala. Mam krevni skupinu A+, partner ma negativni.. Nebude to mit...
odpověď
Dobrý den, děkuju .Možná už jsem o tom mluvil, v oboru gyn.-por. jsem už po 7 letech práce porodníkem tělem a duší, proto, jakkoliv rozumim i druhé polovině našeho oboru, zaměřuje se tato poradna jen na otázky týkající se těhotenství, proto musím...
11. 3. 2004
otázka
dobrý den jsem ve 36 týdnu těhotenství a dítě je otočené hlavičkou nahoru chtěla bych se zeptet jestli jsou nějaké cviky na přetočení dítěte popřípadě jestli je možný v takovém případě normální porod děkuji
odpověď
Dobrý den, samosebou existuje ještě malá pravděpodobnost otočení do polohy podélné hlavičkou. Konců pánevních ( KP ) je v populaci kolem 4%, čili každá pětadvacátá maminka takhle uložené mimčo má. Náhled na porod KP je různý, liší se stát od státu,...
11. 3. 2004
otázka
Vážený pane doktore, Myslíte, že je vhodné v 6. měsíci těhotenství jet na dovolenou k moři ? PM 12.12.2003 a dovolená v Chorvatsku 12.6.2004. Vím že se musím vyvarovat přehřátí a žádné zdravotní problémy nemám, tedy zatím nebyly žádné zjištěny....
odpověď
Dobrý den, pokud budete bez obtíží, tak si myslím,že můžete s klidem vyrazit, nic víc k tomu asi nemá řikat
11. 3. 2004
otázka
Milý pane doktore,mám na Vás také otázku . Dozvěděla jsem se, že stimulace bradavek a prsou v těhotenství ( např.při sex. styku) může vést k předčasnému porodu Co je na tom pravdy? Takže se máme této části vzdát?Jsem v 17.tt.Moc Vám děkuji
odpověď
Dobrý den, něco pravdy na tom určitě je Ne , vážně, stimulace bradavek je známý mechanismus, který může navodit běh kontrakcí.Není mi sice známo,že by existovaly studie, které by hodnotily riziko předčasného porodu u stimulace bradavek v...
10. 3. 2004
otázka
Jsem v 17 týdnu těhotenství.Moje krevní skupina je B RH negativní co z toho vyplývá? Má to nějaká rizika. Nevím jakou skupinu má partner. Je třeba to zjišťovat?Jedná se o první těhotenství bude to u dalších rizikovější? Stává se mi takřka denně, že...
odpověď
Dobrý den, krevní skupina BRh negativní patří mimo jiné mezi nejvzácnější - vlastně je ze všech kombinací nejvzácnější. Krevní skupinu otce bychom znát měli,ale hlavně by jste měla ,což asi máte ,mít monitorovány protilátky cca 12,24,32 týden...
9. 3. 2004
otázka
Milý pane doktore,ráda bych Vám položila následující dotazy (jsem v 8.tt): odmalička trpím na pálení žáhy - nyní je situace ještě horší - ať sním cokoli, vím předem, že budu mít problémy. Pomáhá mi jenom Bílinská kyselka, ale nikde jsem se nedočetla...
odpověď
Dobrý den, pálení žáhy je samozřejmě nepříjemné,ale existují relat. účinné léky. Bílinská kyselka je možná, nevadí, nebojte, pokud pomáhá, pijte ji.Jinak pomáhá Anacid sáčky ,Maalox tablety, nebo vám lékař může předepsat Helicid, velmi účinný....
9. 3. 2004
otázka
Dobrý den pane doktore,čekáme druhé miminko, jsem ve 35. týdnu těhotenství, poloha miminka je hlavičkou dolů. V prvním těhotenstvi mimčo přišlo na svět císařským řezem s ohledem na polohu konec pánevní. Jaký by měl být podle vašeho názoru druhý...
odpověď
Dobrý den, jen pro zajímavost, uvádíte pojem "císař" ,tolik oblíbený mezi maminkami Ve skutečnosti nemá s císařem co dělat. Název sectio caesarea je totiž odvozen nikoliv od slova caesar - latinsky císař,ale od slova caedere - řezati. To...
9. 3. 2004
otázka
Jeste k memu dotazu - nemam zatim zadne "tehotenske" priznaky typu nevolnost, zvraceni, chute atd., pouze obcasne "mdloby", caste chozeni na malou stranu, pocit "nafoukleho" bricha a obcas spatny spanek. Je to normalni...
odpověď
Dobrý den, začátek těhotenství může být i docela v pohodě, nemusíte mít žádné obtíže. Tendence k nižšímu tlaku může občas na počátku být, proto mdloby.Chození na malou stranu častěji také může být normální, gynekolog by však měl vyloučit močovou...