Plánování jídelníčku a velikost porcí

Plánování jídelníčku a velikost porcí - obrázek
Plánování jídelníčku a velikost porcí - obrázek

Těhotná žena si může naplánovat jídelníček podle svých zvyklostí tak, aby byl pokryt během dne doporučovaný celkový počet porcí v jednotlivých skupinách potravin:

Rozložení porcí potravinových skupin během dne odpovídá následujícímu jídelníčku:
→ snídaně: chléb s máslem (10 g) a se sýrem (50 g), 2 rajčata (120 g), sklenice mléka 250 ml
→ přesnídávka: hroznové víno 250 g
→ oběd: slepičí vývar s nudlemi, špenát 200 g, hovězí maso 100 g, bramborový
knedlík 5 plátků
→ svačina: jablko 100 g, müsli tyčinka
→ první večeře: celozrnná houska, jogurt 200 g, jablečný závin 80 g
→ druhá večeře: mrkev 120 g
→ během dne dostatek pitné vody (cca 2 l)

Salát Ovoce

 

Velikosti porcí
Obiloviny: v průměru představuje 1 porce plátek chleba (60 g) nebo pečivo (40 g) nebo misku snídaňových cereálií nebo 1 kopeček vařené rýže nebo vařených těstovin (125 g).

Zelenina včetně brambor: v průměru představuje 1 porce např. (dle výběru) velkou papriku nebo mrkev, 2 rajčata nebo misku čínského zelí nebo salátu nebo půl talíře brambor či sklenici neředěné zeleninové šťávy.

Ovoce: v průměru představuje 1 porce např. 1 pomeranč nebo jablko nebo banán nebo misku jahod nebo sklenici neředěné ovocné šťávy.

Mléko a mléčné výrobky: v průměru představuje 1 porce 250 ml mléka nebo 200 ml jogurtu nebo 55 g sýra.

Maso a další zdroje bílkovin, jako jsou drůbež, ryby, luštěniny, vejce: v průměru představuje 1 porce 125 g masa nebo 2 vařené bílky nebo misku sójových bobů nebo porci sójového masa.

Ostatní tuky, jednoduché cukry: v průměru představuje porce 10 g cukru nebo tuku.

Převzato a upraveno podle Brázdová, Z: Výživa těhotných a kojících žen. Rukověť. Projekt č. 136/99 »Dvoustupňová intervence zaměřená na výživu těhotných a kojících žen«. Vydání 1. Brno 1999. Pro Ústav preventivního lékařství grafi cky zpracoval Mgr. Vladimír Smrčka

Témata: