Vitamíny a minerály

Vitamíny a minerály - obrázek
Vitamíny a minerály - obrázek

Vitamíny a minerály jsou látky nezbytné pro zdravé fungování organizmu, ačkoliv nejsou nositeli energie a doporučené denní dávky se pohybují v malých množstvích (mikrogramy až gramy).

 Rozmanitá zdravá strava většinou poskytuje dostatečné množství těchto látek k pokrytí denní potřeby těhotné ženy. Je vhodné upřednostnit přírodní zdroje těchto látek, kde se vitamíny a minerály vyskytují v přirozených komplexech. V průběhu těhotenství a laktace je jejich dostatečný přísun velmi důležitý pro zdravý vývoj plodu, průběh těhotenství, porod i další vývoj dítěte. Otázka výživy těhotné ženy by měla stát na prvním místě také ve chvíli, kdy řešíme její zdravotní komplikace. Díky tomu, že v dnešní době jsou tato fakta dobře známá a na našem trhu dnes najdeme širokou nabídku kvalitních potravin a nakonec  i produktů určených speciálně pro těhotné a kojící ženy, se s následkem hypovitaminózy v Evropě setkáváme jen vzácně.

Vitamíny rozpustné v tucích

název vitamínu hlavní funkce sympromy avitaminózy zdroj vitamínů DDD (mg) DDD v průběhu těhotenství a laktace (mg)

A
(retinol)

funkce zraku, kůže, sliznic, správný vývoj plodu poruchy zraku, suchost kůže zelenina žluté až červené barvy 0,8 - 1,5 1,5
(=5 000 IU)
D
(choleklciferol)
zvyšuje rosorbci Ca a P ze střev, kalcifikační proces i u plodu lomeniny , deformace kostí, rachitis, kazivost zubů u těhotných živočišné tuky, játra, ryby, kvasnice, obiloviny 0,01 - 0,025 0,01 - 0,025
(=400IU) 
 
E
(tokoferol)
antioxidační účinek, funkce pohlavních žláz a nervové tkáně poruchy růstu, svalová dystrofie, sterilita, poruchy nervovíého systému rostlinné oleje,, vejce, obilné klíčky, libové maso 10 - 30  12 - 18
K
(fytochinon)
syntéza koagulačních (srážecích) faktorů v játrech zvýšená krvácivost, hemorhagie u novorozenců zelenina, obiloviny 0,001 - 0,075 0,07

Vitamíny rozpustné ve vodě

název vitamínu hlavní funkce sympromy avitaminózy zdroj vitamínů DDD (mg) DDD v průběhu těhotenství a laktace (mg)
B1
(thiamin)
koenzym pro metabolismus sacharidů

svalová slabost, kardiovaskulární a nervové potíže, beri - beri

rýže, kvasnice, obiloviny, maso ořechy 1,5 - 2 1,6 - 2
B2
(riboflavin)
konzym pro buněčné dýchání, protektivní úč. na plod zánět kůže, regády (praskliny) ústních koutků, slzivost, nervozita mléko, játra, ryby 1,5 - 2 1,8 - 2
B5
(kyselina pantotenová)
součást koenzymu A

gastritis (zánět žaludku) dermatitis(zánět kůže) alopecie
(ztráta vlasů)

luštěniny, žloutky, vnitřnosti 5 - 10 5 - 10
B6
(pyridoxin)
metabolismus tuků a bílkovin nevolnost, křeče, deprese, anemie mléko, vejce, obilné klíčky, zelenina 2 - 2,5 2,1
H
(biotin)
biosynéza mastných kyselin, celkový metabolizmus svalová bolest, dermatitidy (záněty kůže) žloutky, ryby, ořechy, játra, ledvinky 0,2

0,030 pro těhotné

0,035 pro kojící

PP
(niacin)
celkový matabolismus pellagra (komplex příznaků, - zánět kůže, průjem a demence) rýže, kvasnice, obiloviny, maso, ořechy, mléko, játra, ryby 18 20
C
(kyselina askorbová)
antioxidant, vstřebávání železa, tvorba kolagenu, imunitního systému, nezbytný pro placentární vývoj podrážděnost, nespavost, únava, náchylnost k infekcím, krvácivost dásní, skorbut (kurděje) ovoce, zelenina, šípky 70 - 100 100 - 500
kyselina listová vliv na krvetvorbu a syntézu nukleových kyselin, ambryoprotektivní účinek (ochrana plodu) anémie, zpomalený růst zelenina zejména listová 0,2 - 0,5 0,4 - 0,8
(při rizikovém těhotenství až 5g

 

zdroj: Bezpečné užívání léčivých rostlin v těhotenství

Mgr. Lenka Sobková