ARCHIV BUNĚK 57.

__ADV__Otázka pro Moniku Veberovou, českou zástupkyni mezinárodní banky kmenových buněk, která se specializuje na skladování pupečníkových kmenových buněk pro vlastní budoucí potřebu novorozenců. Tato banka je největší svého druhu, uchovává na 40 000 vzorků z různých zemí Evropy.

Od té doby, co bylo zjištěno, že kmenové buňky jsou schopny zastávat funkci jakéhokoli druhu tkáně v lidském organizmu, bylo provedeno četné množství vědeckých výzkumů zaměřených na jejich využití při léčbě různých nemocí. Výsledky jsou velmi slibné u širokého spektra nemocí.

Jak kmenové buňky v těle pracují?

Funkcí kmenových buněk je v organizmu nahradit a regenerovat buňky různých tkání. V prostředí jiné tkáně mají schopnost transformovat se do jiného druhu vývoje nebo funkce. Například v ledvinách se tato buňka může proměnit v ledvinu nebo naopak v mozku může fungovat jako nervová buňka.



Co je zdrojem kmenových buněk?

V případě transplantace kmenové buňky je optimálním zdrojem kmenových buněk kostní dřeň nebo pupečníková krev.



Existuje rozdíl při získávání kmenových buněk z pupečníkové krve a z kostní dřeně?

Kvalita kmenových buněk získaných z pupečníkové krve je mimořádná, protože jejich schopnost transformovat se do buněk odlišných funkcí, je lepší. Mohou být použity s větší pravděpodobností úspěchu než buňky z kostní dřeně určené pro transplantaci. Tato výhoda kmenových buněk vyplývá z jejich nízkého stáří, které je pouze devět měsíců.



Stalo se módou skladovat pupečníkovou krev právě kvůli kmenovým buňkám, jaké jsou pro to důvody?

Řekl byste, že je to móda, pokud muži, u něhož je diagnostikovaná rakovina varlat, je nabídnuto před léčením pomocí chemoterapie uskladnění spermatu ve spermobance proto, aby se zvýšila jeho šance mít později dítě pomocí umělého oplodnění? Nové studie ukázaly, že kmenové buňky bude pravděpodobně možné aplikovat při léčení řady nemocí, jenž se vyskytují poměrně často, jako je například infarkt myokardu. Vytváření nervových buněk naznačuje schopnost léčby mrtvice v iniciační fázi nebo poranění míchy a kdyby se kmenové buňky přiměly produkovat inzulín, potom bychom mohli mluvit o léčení některých forem cukrovky,  ani nemluvě o posledních zprávách o aplikaci kmenových buněk při regeneraci kožních buněk při léčbě popálenin. Tyto výsledky podporují důležitost autologního uchovávání těchto kmenových buněk, které by jinak skončily spolu s placentou jako lékařský odpad při porodu.



Znamená to, že kmenové buňky jsou přelomem léčení v budoucnosti?

Kmenové buňky jsou jedním z předních témat programů vědeckého výzkumu a publikovaných zpráv v lékařských časopisech. Existují velká očekávání v oblasti aplikace kmenových buněk od transplantace buněk tkání až po genovou terapii, ale lze jen těžko předpovídat, jaký bude skutečný rozsah a praktické využití této nové oblasti.     

 

zdroj: ARCHIV BUNĚK, Metro   

Témata: