Více než 70% porodnic v ČR nabízí odběr pupečníkové krve

Více než 70% porodnic v ČR nabízí odběr pupečníkové krve - obrázek
Více než 70% porodnic v ČR nabízí odběr pupečníkové krve - obrázek

Dalších třicet dva porodnic v České republice nadělilo budoucím rodičům vánoční dárek ve formě nové služby – odběru pupečníkové krve pro jejich dítě. Službu tak nabízí již vice než 70% porodnic v ČR.

Tyto porodnice musely splnit velmi přísná legislativní kritéria a získat povolení k odběrům pupečníkové krve od Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Velká většina z nich tato povolení získala prostřednictvím rodinné banky pupečníkové krve, Cord Blood Center CZ, s.r.o.

"Naším záměrem je umožnit každému rodiči nechat pro své dítě uložit pupečníkovou krev. Jedním z rozhodujících faktorů byla pro rodiče cena odběru, kterou jsme již před rokem snížili z 25. tis. Kč na necelých 10 tis. Kč. Druhým důležitým předpokladem byla dojezdnost do porodnice. Při 70% pokrytí se většina maminek do porodnice, která odběr provádí, bez problemů dostane.” uvádí Mgr. Tomáš Pavlíček, country manager rodinné banky pupečníkové krve Cord Blood Center CZ, s.r.o.

Pupečníková krev se využívá obdobně jako kostní dřeň v léčbě závažných onemocnění a zájem rodičů o její uchování stále roste. Kmenové buňky z pupečníkové krve lze využít jak k léčbě nemocného sourozence, pro vlastní potřebu dítěte, tak i dárcovsky.

Nově odebírají například porodnice v Plzni, Brně v Nemocnici milosrdných bratří, České Lípě nebo v pražském ÚPMD v Podolí. Kompletní seznam porodnic provádějící odběry pupečníkové krve naleznou budoucí rodiče na stránkách www.pupecnikova-krev.cz