Nebezpečí onemocnění listeriózou a toxoplazmózou

Nebezpečí onemocnění listeriózou a toxoplazmózou - obrázek
Nebezpečí onemocnění listeriózou a toxoplazmózou - obrázek

Dodržování hygienických zásad při přípravě, manipulaci a konzumaci potravin je důležité s ohledem na prevenci onemocnění, jako je listerióza a toxoplazmóza, které z hlediska těhotenství představují závažné riziko poškození, ev. úmrtí plodu. Zdrojem vyvolávajících bakterií, které se odborně nazývají Listeria monocytogenes, je nakažený člověk a domácí i divocí savci.

Tortila

Listerie přežívají v půdě, píci, ve vodě, bahně a siláži. K podpoře růstu listerií také dochází při zrání měkkých sýrů. Základním a téměř výlučným způsobem přenosu je přenos potravou. Zdrojem infekce toxoplazmózy je prvok, který se odborně nazývá Toxoplasma gondií. Infekce se přenáší konzumací syrového nebo nedostatečně tepelně opracovaného masa, z nepasterovaného nakaženého mléka nebo vodou kontaminovanou fekáliemi koček.

Těhotná žena by měla dbát na to, aby strava živočišného původu byla dobře provařená, maso dostatečně tepelně upravené, vejce dostatečně uvařená.

 

 

Autor: prof. MUDr. A. Pařízek, CSc.
Kniha o těhotenství, porodu a dítěti, Galén, Praha 2015

 

Témata: