Chudokrevnost

Chudokrevnost - obrázek
Chudokrevnost - obrázek

I v pravidelně probíhajícím těhotenství klesá v důsledku zvýšeného objemu krevní plazmy počet červených krvinek i krevního barviva. Tím příroda zařizuje, že krev není tolik »hustá« (odborně viskózní), lépe protéká i nepatrnými cévkami a dobře zásobuje veškeré tkáně, včetně placenty, kyslíkem a živinami a současně z nich odvádí jejich zplodiny.

Mírná forma poklesu počtu červených krvinek a krevního barviva nevyžaduje zvláštní léčbu a neovlivňuje stav matky ani dítěte. Zvýšenou spotřebu železa, které je stavebním kamenem krevního barviva (odborně hemoglobinu), stačí často v těhotenství hradit zvýšenou konzumací pokrmů bohatých na železo. Nedostatek železa, ať v důsledku jeho nízkého přívodu v potravě, nebo poruchou jeho vstřebávání v trávicím ústrojí těhotné či jeho správného využití v organismu, se může projevit chudokrevností (odborně anémií). Chudokrevnost má řadu forem, ale zde zmíníme jen její těhotenskou formu. Příznaky jsou bledost kůže a sliznic, zvýšená únavnost, nechutenství a bušení srdce. Počet čer­vených krvinek klesá na 3 miliony i mé­ně, množství krevního barviva se dostává pod 110 g/l krve (normálně 120 až 160 g/l). Výrazné je i snížení objemu červených krvinek, jsou menší než normálně. Při závažnějším průběhu chudokrevnosti jsou podle doporučení lékaře užívány železité a vitaminové preparáty.

 

Autor: prof. MUDr. A. Pařízek, CSc. Kniha o těhotenství, porodu a dítěti, Galén, Praha 2015
Témata: